ZEKİ ŞAN


AFGANİSTAN'I YIKAN İNGİLİZ AJANI TOPAL MOLLA

.


AFGANİSTAN'I YIKAN İNGİLİZ AJANI TOPAL MOLLA

 

1920 yılında Topal Molla lakabıyla tanınan bir zat, Afganistan’da tekke kurmuş. köy köy, kasaba kasaba gezen casus müritler Topal Molla’nın kerametlerini tüm Afgan halkına anlatırlar, Topal Mollanın müritleri 3 yıl içinde 200 bine ulaşmış. 1925’te 300 bini aşan Topal Molla müritlerini Emir Emanullah Han’a karşı kışkırtır ve ayaklanma başlatır, Topal Molla Tarikat şeyhi olarak geniş bir çevre ve etki alanına sahip olduktan sonra ülkesini bağımsız yönetmeye çalışan Emir Emanullah Han’a 0karşı, mürid’lerini kışkırtır, Devlet yönetiminde yolsuzluk yapıldığını, ahlaksızlık ve israfın çok olduğunu, hükümete ve devletin başındaki Emanullah Han‘a karşı mücadele etmenin farz olduğunu anlattığı mürid’leri ile beraber ülkeyi iyice karıştırır.

Bir yıl boyunca Afganistan‘da kan gövdeyi götürmüş. O yıllarda Afgan kralı olan Emir Emanullah Han, ülkesini terk etmek zorunda kalmış.

Emir Emanullah Han ülkesinden ayrılırken Afgan sınırına geldiğinde yanına bir adam sokulmuş ve çok güzel konuştuğu Urduca’sıyla sormuş. Beni tanıdın mı? Ben meşhur Topal Mollayım.

Afganistan’daki görevim bitti, İngiltere’ye dönüyorum. “Seni tanıdım !” demiş kral “Ben senin İngiliz casusu olduğunu biliyordum. Fakat halkıma o kadar çok tesir etmiştin ki, senin casus olduğuna onları bir türlü ikna edemedim ve inandıramadım.

Sarıklı ve sakallı Topal Molla sakalını kesmiş, sarığını atmış, başına silindir şapkasını oturtmuş ve İngiltere yoluna koyulmuş.

Ülkemizde de her zaman Topal Molla’lar olmuştur, değişik iş kollarında kendisini tanıtır ve toplumu o göreviyle zehirleyerek birlik ve beraberliği bozar.

Her şeyin bir fitneden ibaret olduğunu ve aslında O’nun zehirli biri, yani bir hain olduğunu anlatırsın ama ya anlayan çıkmaz, ya kimse anlamak istemez, ya da anlamasalar bile sana inanmazlar,

Cahil toplumlarda doğruları söylemek insanı yalnız bırakır, düşünmek, sorgulamak, eleştirmek ve bunların sonucunda hainlere biat etmemek, çok önem arz etmektedir. Çünkü Topal Molla’lar, sorgulayıp eleştiren beyinlere üşüşemezler

Emir Emanullah Han,Kurtuluş Savaşımız esnasında Türkiye’ye büyük maddi yardımda bulunmuş, Onun teşviki ile Afgan kadınlar da altın takılarını göndermişti. Emir Emanullah Han, Atatürk hayranıydı ve onu örnek alıyordu. Bu durum İngilizleri rahatsız etti ve meşhur İngilizler dalavereleri başladı.Sonuç olarak: İslamı kullanarak, Afganistan’da darbeyi yapan aslında İngiliz ajanı Topal Molladır.

 

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra ilk ziyaret eden Devlet Başkanı Afganistan Kralı Emir Emanullah Han olur. Kral, batılı ülkelerin başkent nasıl olsa İstanbul'a taşınır düşüncesiyle büyükelçilik bile açmakta isteksiz davrandıkları Ankara'ya 20 Mayıs 1928'de eşiyle birlikte gelir ve bir hafta boyunca Atatürk'ün konuğu olur. Ziyaretten önce, o zamana kadar hiçbir yabancı devlet başkanı veya kral ağırlanmamış olan Ankara'da büyük bir seferberlik başlar. Henüz yapılmış olan Ankara yolları başka yerlerden sökülüp getirilen ağaçlarla ağaçlandırılır, Ankara Palas'ın yapımına hız verilir. Otel büyük bir hızla bitirilir ve döşenir. Ankara'nın ilk ve o dönemde tek modern oteli olan Ankara Palas'ın ilk konukları Emir Emanullah Han, eşi ve Afgan heyeti olur. Yeni Türkiye'de yapılanlardan etkilenen Emir Emanullah Han ile 22 Mayıs 1928'de Türkiye-Afgan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması imzalanır. Ziyaret sırasında Türkiye ile Afganistan'ın, elçiliklerini karşılıklı olarak büyükelçilik düzeyine çıkarması kararlaştırılır.

Afgan Kralı, Atatürk'ten aldığı ilhamla ülkesinde reformlar yapmaya yönelir. Ancak Atatürk, Afganistan’ın Asya’nın ortasında olduğunu belirterek, Büyükelçimiz vasıtasıyla Emir Emanullah Han'a çok dikkatli ve çok temkinli olması yönünde mesaj gönderir

Atatürk'ün uyarısından bir süre sonra Afganistan'da Topal Mollanın gerici ayaklanması patlar. Gerekçe; eğitim için Türkiye'ye gönderilmek üzere seçilen 15-20 kişilik kız öğrenci grubu için Dinsiz Emir Emanullah kızlarımızı kâfirlere peşkeş çekecek diye çıkarılan söylentidir. Güney'deki aşiretler ayaklanırlar, isyancılar Kabil'e doğru yürümeye başlar.

Kabil'de bulunan Türk askeri heyeti, Emir Emanullah Han'ı Türk vatanını müdafaa eder gibi, hayatlarını ortaya koyarak korumakla görevlendirilir. Ancak isyancılar Kabil'e girer. Emir Emanullah Han kadın kılığında 1929’da Kabil'den kaçar ve Roma'ya yerleşir. Zaman zaman Türkiye'ye gelerek Atatürk'le de görüşür. İngiltere 1919 yılında, Afganistan, İngilizlerden bağımsızlık hakkını Ravalpindi Savaşı ile kazanan Afganistan’dan öcünü almış olur. Topal Molla Devrimi, bu emperyalist oyunlara ilginç örneklerden birisidir.

Tıpkı 1. Dünya Savaşı yıllarında Arapları Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklandırmak için İngiliz ajanı Thomas Edward Lawrence’ı din adına kullandığı gibi olayları tekrar gerçekleştirirler.

Hiçbir zaman İngiliz ve haçlı zihniyetinin İslam Devletleri üzerindeki hain emelleri bitmez. Her türlü Bizans oyunları oynanır, oyunlar dün Afganistan’da olduğu gibi bugün de devam etmektedir. 2016 yılı15 Temmuz da olduğu gibi. Ülkemizdeki kalkışma bunun bir örneğidir.

Araştırma ve kaynaklar internet sitelerinden yapılan incelemeler neticesinde hazırlanmıştır. 18.09.2023

Kütahya'dan İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskınına tepki

GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE

'Nüfuz genişletme' mücadelesi yaşanıyor.

Pakistan'da İmran Han'ın destekçileri protesto düzenledi

Yağışlarda son 3 günde en az 50 kişi öldü

Mısır'da döviz likidite sorunu yerel para birimini yeni bir dalgalı kur sistemine geçirir mi?

Doğu Guta'daki kimyasal silahlı katliam İdlib'de protesto edildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
9.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
10.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
11.Göztepe 29 10 10 9 9 39
12.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47