Alaaddin UYGUN

Tarih: 25.04.2023 11:37

SEÇİM VE GEÇİM

Facebook Twitter Linked-in

SEÇİM VE GEÇİM

 

Değerli okurlar 14 mayıs seçimlerine 18 gün kaldı. Çok düşündüm seçimlere kadar siyasi yazı yazmak istemedim, ama en azından durum tespiti yapıp, kendi düşüncelerimden çok, gözlemlediğim kamu oyu yansımalarını aktarmak istedim. Tabi ki gönlümde bir aslan yatıyor ama bu yönde yazılarımı 14 mayıs sonrasına saklamak istedim.

Evet Türkiye nin kader seçimine 18 gün kaldı, niye kader dedim, çünkü Halkımız ya Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine devan diyecek, yada Parlementer sisteme dönüş isteyecek. Görüldüğü gibi bu sistem ister istemez tek adamlık ve hızlanma yerine hantallık getirdi. Başta söylenen her şey daha hızlı daha çabuk işleyecek bürokraside tıkanmalara yol açmak yerine hızlı çözümler üretilecek denmişti ama görüldü ki mekanizmada her şeyi bir kişiye sorup uygulamaya başlandı, bu soruları sorup işleyişe ait talimatlar alınana kadar çok sorun yaşandı. Bir düşünün her bakan verdiği demeçte Cumhurbaşkanımızın talimatları ile yaptık demeye başladı. İyi de talimatlar hızlı işlerse , ya talimat gecikirse, peki bir bakanın insiyatif kullanma hakkı olmayacak mı.

1923 ten beri parlamenter sistem ile yönetilen ülkemizde işleyişte, darbeler dışında bir sıkıntı çıkmamışken neden sistem değişti, bunu anlamak mümkün değil, İşte bu nedenle bu seçimin kader seçimi olacağı bal gibi ortada ya devam ya tamam derken aslında sadece bunu sadece AKP ye bağlamak istemem AKP yide suçlayamam yarınlarda başka parti gelirse, gelen partide devleti parti devleti gibi yönetmeye başlarsa hiç şaşırmamak lazım Yani aslında demem o ki sistem sancılı . Bu seçimin ana teması ne beka ne din asıl tema ekonomi.

Neyse bu tespitten sonra sadede gelelim. Bu seçim sistemi ülkemizde yıllardır koalisyon olarak ortaya çıkan ve sistem gereği partileri İTTİFAK yapmaya zorlayan bir şemsiyeye bürüdü. İttifakta koalisyon da öcü değil. Bir birini denetleyen bir mekanizma yani kısacası yürürtülürse ülkemiz hayrına olacağı kesin. Ülke geneline baktığımızda seçmenin önüne iki seçenek geliyor, ilki Cumhurbaşkanı seçimi, ikincisi ise Milletvekili seçimi. Yani zarfa iki pusula koyacağız. Cumhurbaşkanlığı için 4 aday çıktı, seçim ilk turda sonuçlanmazsa 15 gün sonra ikinci tur yapacağız. Görünen o ki seçimin ilk turda biteceği ihtimali var, Mevlam neyler, neylerse güzel eyler.

Kütahya da seçim havası Bayram sonrası hızlanmaya başladı. Listeler kesinleştikten sonra şablon biraz daha netleşmeye başladı. Bence bu seçimde partilerden çok listeler yarışacak. Listeler ön planda olması güzel, takım tutar gibi parti tutmayıp kendisine kim daha iyi hizmet ederi seçmek en efdal olanı. Çünkü geçmiş yıllarda ilimizin yanlış ata ıynayıp bir türlü sıçrama yapmamasının ardında bu durum görüldü. Artık halk kendisine hizmet edecek, ilini kalkındıracak adaylara yönelmeli. Partilerde en iyi liste bence CHP de, Bu nedenle Kütahya da CHP nin ikilemesi şaşırtıcı olmaz. AKP zaten favori ama zorlanacak, İyi parti yine bence liste hatası yaptı, MHP ise karışık yerlilik tartışması içinde, Özetle Kütahya seçimde süprizlere gebe bakalım görelim Seçimler ülkemize ve Kütahya mıza hayırlar getirsin.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —